Defibtech Defibtech

Hoe werkt een AED bij een hartstilstand?

December 25, 2022

Een AED biedt hulp bij een hartstilstand. Maar hoe werkt een AED nu precies en hoe ‘behandelt’ de AED een hartstilstand?

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Een AED kan het hartritme weer herstellen bij een hartstilstand. Dit doet het apparaat door een elektrische schok te geven. Deze elektrische schok is bij een hartstilstand de enige manier om weer een normale hartslag te krijgen. Een AED is ontworpen voor hulpverlening door leken: mensen die niet zijn opgeleid als hulpverlener.

Wanneer is een AED nodig?

Als iemand een hartstilstand krijgt, is het belangrijk zo snel mogelijk te starten met reanimeren met een AED. Anders dan de naam doet vermoeden, staat het hart niet compleet stil bij een hartstilstand. Er is sprake van een ritmestoornis waarbij de bloedcirculatie stil is komen te liggen. De schok van de AED helpt het hart te ‘resetten’ en weer in een gezond ritme terug te komen.

Hoe werkt een AED?

Inschakelen
De AED herinnert allereerst aan het inschakelen van professionele hulp (112 bellen).

Fase 1
Vervolgens geeft de AED instructies voor het aanbrengen van de elektroden op de ontblote borstkas. Ook op de elektroden zelf staan instructies voor het aanbrengen. Als de elektroden op hun plek zitten, analyseert de AED het hartritme van het slachtoffer.

Fase 2
De AED geeft vervolgens aan of er wel of geen schok toegediend moet worden. De AED kan nóóít worden overruled door de bediener: er kan dus niet ‘per ongeluk’ een schok worden toegediend.

Fase 3
De AED geeft duidelijk gesproken instructies voor hartmassage en beademing. De AED meet hoe ver de bediener is en past zich aan op dat tempo.

Defibtech AED’s geven gesproken instructies. Daarmee begeleiden ze de hulpverlener door het proces van reanimeren. De Defibtech VIEW AED’s hebben een extra lcd-display waarop de instructies ook in een video-animatie en uitgeschreven tekst verschijnen.

De AED geeft alleen een schok als dat nodig is

  • Een AED geeft nooit een schok als iemand alleen bewusteloos is.
  • Een AED geeft nooit een schok als het hart correct klopt.

De slimme software in de AED meet via de elektroden op de borst hoe het hart functioneert. Alleen bij een verstoord hartritme dient de AED een schok toe. Je hoeft dus nooit bang te zijn dat je onterecht een schok toedient.

Tip: Bekijk onze AED-instructievideo’s >

Back to blog

Je vindt ons ook op

Partnership

Exclusief partner van Bridgehill

Bridgehill

Defibtech is onderdeel van de Medizon Groep

Medizon
TUV ISO 9001
fda

Openingstijden

Elke werkdag

van 08.30 tot 17.00

Klantenservice

Tel: 050-3133096

info@defibtech.nl

Correspondentie

Defibtech.nl

Postbus 179

9300 AD Roden

Nederland

Betalen via Ideal

ideal