Wie mag een AED bedienen?
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is ontworpen voor mensen zónder medische opleiding. Dus, wie mag een AED bedienen? Iedereen. Als iemand een hartstilstand heeft: bel direct 112, start met reanimeren en dien met een AED de schok toe.
Het kan even duren voordat de ambulance ter plaatse is. Daarom is het advies dat iemand die aanwezig is, ook al heeft diegene geen medische achtergrond, wél onmiddellijk start met de reanimatie. Gelukkig kan iedereen een AED met een vertrouwd gevoel gebruiken.
Zo gebruik je een AED
De elektroden zijn goed zichtbaar en eenvoudig te plaatsen. Een AED geeft duidelijke instructies tijdens de reanimatie. Die instructies zijn in spraak, via een luidspreker, te horen. Stap voor stap vertelt de stem wat je moet doen. De Lifeline VIEW AED geeft naast de audio-instructie ook instructies op een lcd-scherm weer.
Je hoeft niet bang te zijn voor het toedienen van een schok
De software van de AED registreert het hartritme van het slachtoffer en zal nooit een schok geven als dat niet nodig is.
Tip: Volg een reanimatiecursus en bouw vertrouwen op met het reanimeren met een AED.
Bediening van een AED in een meertalige omgeving
Komt de AED in een omgeving waar niet iedereen Nederlands spreekt? Bijvoorbeeld in een internationale organisatie of op een locatie waar veel reizigers komen? Onze tweetalige AED’s hebben naast de Nederlandse reanimatie-instructies, ook reanimatie-instructies in Frans of Engels.
Leestip: Een AED op de werkvloer is niet verplicht voor bedrijven, maar wel aan te raden