
Wie mag een AED bedienen?
Op het moment dat iemand in uw omgeving getroffen wordt door een hartstilstand, is het belangrijk zo snel mogelijk te starten met reanimeren. Wie mag een AED bedienen bij een reanimatie? In de basis mag iedereen een AED gebruiken. U heeft bij het gebruik van een moderne AED geen medische achtergrond nodig, om een reanimatie uit te kunnen voeren. Om het gebruik van een AED bij een medische noodsituatie makkelijker te maken, loont het om periodiek een reanimatiecursus te volgen. Er zijn in Nederland diverse opleidingsinstituten die deze cursussen aanbieden. U leert tijdens de reanimatiecursus een AED aan te sluiten en deze te bedienen om de reanimatie op gang te brengen.
Sommige AED’s zijn ook uitgerust met een lcd-scherm
Via de luidspreker van de AED wordt u aan de hand van gesproken instructies bij de reanimatie geholpen. U weet zo precies op welk moment u welke stap moet zetten. Sommige AED’s zijn niet alleen voorzien van een luidspreker, maar ook van een geïntegreerd lcd-scherm. Dit geldt onder meer voor de Lifeline VIEW AED, welke u in het assortiment van Defibtech vindt. Deze AED begeleidt u niet alleen middels gesproken instructies, maar toont de uit te voeren handelingen ook op het beeldscherm. Het maakt een AED bedienen nog eenvoudiger.
Meertalige instructies op AED voor bedrijven
Veel verschillende nationaliteiten op het werk? Bij een AED voor bedrijven wilt u het apparaat niet alleen bruikbaar maken voor uw Nederlandse collega’s. Door voor meertalige instructies op de AED te kiezen, kunnen ook collega’s met een internationale achtergrond het apparaat inzetten bij een hartstilstand. De aanschaf voor dit model AED is sterk aan te raden in een kantoorpand waar veel internationale collega’s werkzaam zijn. Naast de Nederlandstalige instructies, kunt u de AED voorzien van Frans- of Engelstalige instructies. Zo voorkom je dat een burgerhulpverlener niet begrijpt wat er staat of wat diegene moet doen.
Elektroden zitten bij een AED voor het grijpen
Naast de mogelijkheid om u zowel middels gesproken instructies als instructies op beeld te laten ondersteunen, profiteert u bij een moderne AED van het feit dat elektroden voor het grijpen zitten. Er hoeven geen schuifjes of klepjes geopend te worden om de AED te kunnen bedienen.
AED bedienen nadat u 112 gebeld heeft
Zorg dat u pas start met het bedienen van een AED, nadat u 112 gebeld heeft. Mogelijk doet iemand anders in uw omgeving dit al, waardoor u direct kunt starten met de reanimatie. De ambulancebroeders nemen deze taak van u over, op het moment dat zij arriveren. Wacht hier niet op; iedereen kan een moderne AED met een vertrouwd gevoel gebruiken. Het helpt de kans op blijvend zwaar lichamelijk letsel bij het slachtoffer van een hartstilstand te verkleinen. Immers, het kan tot tien minuten duren alvorens de ambulancebroeders arriveren.
Burgerhulpverleners kunnen zich aanmelden bij het platform HartslagNu.nl. Zij krijgen een melding op hun mobiele telefoon, op het moment dat er sprake is van een slachtoffer, getroffen door hartstilstand in hun omgeving. Ze krijgen hierbij het verzoek de dichtstbijzijnde AED te halen.