Defibtech Defibtech

Wanneer een AED gebruiken?

Oktober 25, 2022

Een AED wordt gebruikt op het moment dat iemand in uw omgeving getroffen wordt door een hartstilstand. Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal voor het slachtoffer. Bel altijd eerst 112 of zorg dat iemand 112 belt, en start daarna met de reanimatie. Door uzelf als burgerhulpverlener aan te melden bij het platform HartslagNu.nl, krijgt u een oproep op uw mobiele telefoon wanneer er een iemand in uw omgeving is getroffen door een hartstilstand, dus wanneer uw hulp nodig is. Uw AED kan daarbij worden ingezet en levensreddend zijn. Zo kunt u direct in actie komen; de AED ophalen en starten met reanimeren, wanneer iedere seconde telt. 

Gebruik van een AED voor iedereen mogelijk 

In de basis is een AED gebruiken voor iedereen mogelijk. Het is wel aan te raden dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. U leert dan meer over de werking van een AED en oefent met het aansluiten en bedienen hiervan. Wanneer de situatie zich voordoet en u echt een AED moet gebruiken, geeft dat zekerheid en gaat er geen kostbare tijd verloren. 

Een moderne AED bevat geen lastige schuifjes en klepjes, waardoor de elektroden direct voor het grijpen zitten. Via de luidspreker in de AED wordt u geïnstrueerd over de uit te voeren handelingen tijdens een reanimatie. Het maakt dat u geen medische achtergrond nodig heeft, om een AED te kunnen gebruiken. De AED is voorzien van hoogstaande software, welke verkeerd gebruik van het apparaat voorkomt. Dat wil zeggen dat de software vooraf een controle uitvoert door het hartritme te meten. Enkel wanneer de AED vaststelt dat er sprake is van een verstoring in het hartritme, zal deze een schok toedienen bij het slachtoffer. 

Moderne AED met geïntegreerd lcd-scherm 

Sommige AED’s zijn voorzien van een geïntegreerd lcd-scherm, de Defibtech Lifeline VIEW AED is hier een voorbeeld van. Dit model biedt u niet alleen gesproken instructies, maar laat de uit te voeren handelingen ook op het scherm zien. Het laat u een reanimatie met meer vertrouwen uitvoeren. Daarnaast bestaat er een verschil tussen een vol- en halfautomatisch model AED. Bij een halfautomatische AED drukt u zelf op de knop om een schok toe te dienen. De AED dient de schok pas toe, als deze een verstoord hartritme geconstateerd heeft. 

Volg een cursus ‘reanimatie met gebruik van de AED’

Om een AED gebruiken makkelijker te maken voor uzelf, kunt u periodiek een reanimatiecursus volgen. In Nederland zijn er diverse opleidingsinstituten die deze cursussen aanbieden. Tijdens de cursus leert u meer over het op correcte wijze gebruiken van een AED. Nadat u recentelijk een reanimatietraining gevolgd heeft, kunt u zich aanmelden als burgerhulpverlener. U wordt, zoals reeds genoemd, via een melding op uw telefoon gewezen op een situatie waarbij een AED gebruiken noodzakelijk is om mensenlevens te redden.

Back to blog

Je vindt ons ook op

Partnership

Exclusief partner van Bridgehill

Defibtech is onderdeel van de Medizon Groep

normas-iso
fda
tuev

Openingstijden

Elke werkdag

van 08.30 tot 17.00

Klantenservice

Tel: 050-3133096

info@defibtech.nl

Correspondentie

Defibtech.nl

Postbus 179

9300 AD Roden

Nederland

Betalen via Ideal

ideal